ДОВІКУ ВІЛЬНИЙ

ВАСИЛЬ СТУС
Боже, не літості — лютості, 
Боже, не ласки, а мсти, 
дай розірвати нам пута ці, 
ретязі ці рознести.
 
Дай нам серця неприкаяні, 
дай стрепіхатий стогнів, 
дум смолоскипи розмаяні 
між чужинецьких вогнів.
 
Пориве, пориве, пориве, 
ревом порвемося в лет. 
Бач — розсвітається зариво, 
хай і на смерть, а вперед. 

Благословенна хай буде та 
куля туга, що разить 
плоть, щоб її не марудити 
в перечеканні століть.
 
Боже, розплати шаленої, 
Боже, шаленої мсти, 
лютості всенаученної 
нам на всечас відпусти.

Василь Стус народився напередодні Різдва, 6 січня, в Святий Вечір. Нині це вже Водохреща. Обидві дати - символічні для Стуса. Від народження до охрещення… Але не йорданськими водами, а холодним вогнем Сибіру. На шляху до свого хреста, до своєї Вічності...

«Перші уроки поезії — мамині. Знала багато пісень і вміла дуже інтимно їх співати. Пісень було стільки, як у баби Зуїхи, нашої землячки. І таких самих. Найбільший слід на душі — од маминої колискової «Ой, люлі-люлі, моя дитино». 
Шевченко над колискою — це не забувається. А співане тужно: «Іди ти, сину, на Україну, нас кленучи» — хвилює й досі. Щось схоже до тужного надгробного голосіння з «Заповіту». «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте, і вражою злою кровʼю волю окропіте». Перші знаки нашої духовної аномалії, журба — як перше почуття немовляти в білому світі. 
Ще були — враження од дитинства. Гарного дитинства…
Ненавиджу слово «поезія». Поетом себе не вважаю. Маю себе за людину, що пише вірші. Деякі з них — як на мене — путящі. І думка така: поет повинен бути людиною. Такою, що, повна любові, долає природне почуття зненависті, звільнюється від неї, як од скверни. Поет — це людина. Насамперед. А людина — це, насамперед, добродій. Якби було краще жити, я б віршів не писав, а робив би коло землі.
Ще зневажаю політиків. Ще — ціную здатність чесно померти. Це більше за верифікаційні вправи!
Один з найкращих друзів — Сковорода».
Василь Стус
Київ, 1969
 
Хто знає який більший з його подвигів: вірші, життя чи смерть? Якби в нього було не таке життя, якби не передчував він своєї ранньої смерті, то й вірші його були б інакші... Стусові вірші – як зматеріалізований у слові біль, праісторичний, вічний біль стражденної людини, біль України. 

«Я пишу вiршi i гадаю, що колись то потрiбне буде моєму народовi, – писав в одному з листів матері. – А що мене мучать за них – то що поробиш? Комусь же треба пiдставляти свої плечi. Ось я й пiдставив свої. I мушу триматися». Можна було частково продати свій талант радянській владі, та він залишився собою. Відчував епоху гостро і тонко й точно пророкував майбутнє. Болісно сприймав радянську дійсність, в якій інтереси людини практично нічого не важили. Публічно протестував проти політичних процесів, які влаштовував КДБ над українськими митцями. Боровся не за себе – виступив в обороні інших людей, тому що розумів, що нема кому піднести голос правди. Якось у задумі сказав: «Якщо нас коли-небудь і згадають, то як мучеників. Як таких, що в годину люту посміли залишитися самими собою. І десь там маленькими буквами напишуть, що той і той ще й вірші писав».

...Якось в останній рік свого земного життя, на Уралі, в таборі особливого режиму Кучино, Василь Стус спитав глибоко віруючого діда Семена-покутника:
– А що то є чоловікові – народитися на таке велике свято?
– Це додаткова ласка Божа, щастя, – сказав дідо. – Але кому багато дається, з того багато й спитається.

Ще кілька літ -
і увірветься в'язь.
Колючий дріт увійде
в сни діточі,
і всі назнаменовання пророчі
захочуть окошитися на нас.
Червона барка
в чорноводді доль
загубиться.
І фенікс довгоногий
тебе принесе в ясні чертоги
від самоволь, покори і недоль.
А все тоте,
що виснив у житті,
як рить, проб'ється
на плиті могильній,
бо ж ти єси тепер
довіку вільний,
розіп'ятий на чорному хресті.

6 січня. Стус народився!
 

Коментарі