28 ЛИПНЯ

28 липня, у День Хрещення Київської Русі-України, в час жорстокої війни, вперше відзначатимемо День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року… 24 серпня 2021-го, а за півроку – 24 лютого 2022-го - день, який докорінно змінив світ… Прагнення до свободи було та є визначальною цінністю для мільйонів українців: воно давало наснагу залишатися собою в темні часи бездержавності та дає нам сили боронити нашу державність сьогодні. 
Витоки української державності – у Київській Русі, державотворчі традиції якої згодом продовжили Галицько-Волинське князівство та Українська козацька держава. У ХІХ столітті українці, як і більшість європейських націй, пройшли шлях від романтичного захоплення минулим до політичного самоусвідомлення: сформувалося поняття української нації з її етнічними кордонами, мовою та культурою. Покоління Руської трійці, Кирило-Мефодіївського товариства, громадівців і Братства тарасівців заклали підвалини для майбутньої української держави. У ХХ столітті Україна кілька разів здобувала суверенітет і втрачала його через внутрішні незгоди під час зовнішньої агресії: Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна. Ні голодомори, ні репресії, ні Великий терор, ні економічні та політичні експерименти не змогли викорінити державницькі прагнення українців. 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який став точкою відліку сучасної державності. Насправді ж, відбулося відновлення державного суверенітету, за який українці змагалися протягом багатьох століть… Навіть більше – проголошення державної незалежності Україною відіграло вирішальну роль у розпаді СРСР та остаточній ліквідації комуністичної тоталітарної системи. ХХІ сторіччя принесло нові випробування… Варто пам’ятати, що обов’язкова умова збереження державності – національна єдність.


Упродовж тривалої історії українці не полишали боротьби за свободу та здобуття державності. Після всіх випробувань, що випали на долю нашого народу, після всього, чому ми навчилися за століття, ми вже не віддамо своєї незалежності. Відзначаючи цей день, ми засвідчуємо повагу до всіх борців за державність та незалежність України та віру в нашу перемогу. 

Ми воїни. Не ледарі. Не лежні.
І наше діло праведне й святе.
Бо хто за що, а ми за незалежність.
Отож нам так і важко через те.
Ліна Костенко

Коментарі