ІСТОРІЯ ОДНОГО ФОТО

Молода жінка з ідеально укладеним волоссям, макіяжем, у гарній сукні та на підборах йшла вулицею...  В ту мить почалися обстріли – фотограф, що був поряд, злякався й швидко ліг в укриття за мішками з піском, вона ж не бігла й не ховалася, а гордо йшла, попри страх навколо... йшла і несла єдине, що можна було протиставити війні – свою красу та гідність, мовчки кажучи: «ВИ НАС НЕ ЗЛАМАЄТЕ»…
У 1994 році Том Стоддарт – один з найвідоміших британських фотожурналістів, який побував у багатьох гарячих точках - працював у Боснії та Герцоговині, де на той момент тривала кривава війна. Саме там він зробив знімок, який обійшов усі найбільші світові видання, зробивши Меліху Варешанович знаменитістю. Сама  ж вона з іронією згадує цей епізод: «Мало хто у світі був таким відомим, як я, і взагалі не здогадувався про це. Я була зіркою журналу Life, Sunday Times… Світлини з моїм зображенням у сукні з фіолетово-блакитними квітами й босоніжках на високих підборах облетіли світ, побували у Великій Британії, Франції, Італії… Весь світ тоді обговорював це фото, а я тоді тільки й думала, як пережити ще один день в обложеному Сараєві».
На той момент їй було 38 років. Вони з сестрою нещодавно поховали маму та живуть разом. Меліха за кілька днів до цього фото обрізала свої розкішні довгі кучері, бо доглядати за ними важко – води нема, шампунь став великим дефіцитом. Вона зробила собі зачіску, нафарбувалася, одягла одну з улюблених суконь і йде на роботу пішки, через все місто. Сараєво в облозі. 

Війна в Боснії і Герцеговині  тривала із квітня 1992 року до 14 вересня 1995 року між Сербією і Чорногорією з одного боку, Республікою Боснія і Герцеговина з другого та Хорватією з третього. 
Офіційним початком війни вважається 6 квітня 1992-го, коли зазнала нападу столиця боснійців — Сараєво, хоча фактично війна почалася 1 квітня 1992 року, коли воєнізоване формування «Сербська добровольча гвардія» під орудою відомого в Європі злочинця за наказом начальника сербської Служби державної безпеки перейшло сербсько-боснійський кордон і напало на місто Бієліна, скоївши першу різанину боснійців.
Припускається, що в майже чотирирічній війні загинуло від 100 000 до 200 000 осіб, тоді як більш ніж два мільйони жителів були змушені покинути свої домівки. За офіційними даними, у війні загинуло близько 94 000 мешканців, а 1,8 мільйона людей було переміщено. 

Коментарі