ЖИВ СОБІ ДІДУНЬО...

«Жив собі дідуньо, і звали його Петсон. Він мешкав у своєму невеличкому будиночку на хуторі й мав чи не все, чого може прагнути душа старенького чоловіка. Єдина прикрість була в тому, що інколи він почував себе самотнім».
Петсон мав сусідів, але у тих були свої клопоти, мав кількох курей, але з ними не виходило ніякої поважної розмови. Тому в домі Петсона було тихо і сумно… Аж до того часу, поки тут не з’явилося...
«Дідуньо відкрив коробку, а там на клапті тканини в зелену смугу стояло кошеня. Воно дивилось Петсонові просто у вічі й пищало.
– Привіт, Фіндусе Зелений Горошок, – мовив Петсон, і його охопило таке відчуття, як тоді, коли він літнього ранку підіймав угору штори й тепле сонячне проміння плюхало в кімнату…»
Сусіди вважають Петсона старим диваком. А він і не намагається змінити їхню думку. Живе собі спокійним, розміреним життям разом із котом і десятком курей. Іноді він згадує про щось сумне — про те, що колись мріяв побувати у горах, але це йому так і не вдалося; про те, що в його хатині давно не було гостей і веселого гамору. Як літній людині йому хочеться більше спокою та неквапливості, проте він чудово розуміє і бажання невгамовного Фіндуса. Жвавий кіт додає світла та радості у дідусеве життя, а без Петсонової мудрості, цікавих історій і безлічі вмінь і Фіндус не був би таким щасливим.
У дитинстві та юності старість здається далекою, нереальною та дуже сумною; а думка про те, що дідусь колись був дитиною — видається зовсім неймовірною. Та старість — це лише один із етапів нашого життя. І його варто вчитися розуміти, приймати всі недоліки та знати про переваги вже у дитинстві.
Історіям про дідуcя Петсона і кота Фіндуса вже більше 35-ти років. За цей час вони були перекладені більше ніж 40 мовами, читачі з усього світу купили мільйони екземплярів книг, за історіями створювалися мультфільми, п’єси, мюзикли і комп’ютерні ігри, видавалися календарі, комікси, кулінарні рецепти і пазли. Петсон і Фіндус навіть мають свій сайт в Інтернеті та Facebook-сторінку. Щоби зрозуміти успіх Петсона і Фіндуса, достатньо просто відкрити книжку і перегорнути кілька малюнків...
30 квітня 2021 року Свен Нордквіст, автор та ілюстратор книг про кота Фіндуса і дідуня Петсона, святкує свій день народження.
Йому – 75!.. 
Творчого натхнення і многая літ!

Коментарі