ПРИВІТ, СЕРДЕНЬКО!

Читаючи цю історію, навіть ті, хто не бачив екранізації (та чи існують такі?), неодмінно уявляють Рене Зельвегер - саме ця, на той час ще не настільки відома, акторка зробила образ Бріджит Джонс цілісним та впізнаваним. І рано чи пізно кожна дівчина починає розуміти, співчувати й сміятися разом із Бріджит... «Щоденник Бріджит Джонс» – це той особливий випадок, коли спочатку на світ з’явилася героїня, а вже згодом – книжка. У 1994 році Гелен Філдінґ опублікувала свій перший роман, який отримав схвальні оцінки, однак виявився комерційно неуспішним. Авторка ледь зводила кінці з кінцями, коли газета «The Independent» запропонувала їй вести колонку, де б Філдінґ розповідала про життя самотньої жінки за тридцять у Лондоні. Щоб бути максимально відвертою, письменниця вирішила не вести колонку від свого імені та створила комічно-гротескного персонажа. Так і з’явилася Бріджит Джонс... У неї купа недоліків, у голові вітер, довкола суцільні халепи, але попри безліч проблем і курйозів, попри насмішки близьких і постійні невиправдані очікування, вона залишається собою й продовжує вірити, що знайде своє щастя...
На той час Філдінґ вже працювала над своїм другим романом, однак з огляду на те, що її колонка набувала все більшої популярності, видавці запропонували їй взятися за інший роман – «Щоденник Бріджит Джонс», що з’явився 1996 року. Її героїня веде щоденник, в якому докладно описує кожен день свого життя, а також те, скільки сигарет нею було викурено, алкоголю – випито, калорій – з’їдено, а кілограмів – додано. І цей щоденник – один з найвідоміших (і точно – популярних) щоденників нашого часу й одночасно, рімейк великого класичного роману - «Гордість і упередження» Джейн Остін.
Гелен Філдінґ ніколи й не приховувала, що чимало запозичила в однієї з сестер Остін: «Я думаю, що Джейн Остін не проти, і все одно вона мертва», – жартувала вона в одному з інтерв’ю.
Можна припустити, що «Щоденник Бріджит Джонс» – це те, що вийшло би в Джейн Остін, якби вона писала свій славетний роман про Елізабет Беннет і містера Дарсі наприкінці XX століття. Саме «Гордість та упередження» надихнули Гелен Філдінґ на написання «Щоденника Бріджит Джонс». Хоча доленосну роль тут відіграла не стільки Остін, скільки актор Колін Ферт і 7-ма екранізація роману «Гордість та упередження». 
Виявляється, від однойменного телесеріалу ВВС 1995 року фанатіла не лише Бріджит, а й сама Філдінґ. Саме цей міні-серіал, де роль холодного й непідступного містера Дарсі зіграв Колін Ферт, і надихнув авторку на серію романів про Бріджит Джонс. І роман Джейн Остін, і телесеріал, і навіть ім’я Коліна Ферта не раз згадуються у «Щоденнику Бріджит Джонс». Саме Колін Ферт, у якого, за її власними зізнаннями, закохалася Філдінґ, у 2001 році зіграв її головного героя, ще одного містера Дарсі – тільки вже Марка, а не Фіцвільяма.
Хоча Ліззі навіть у XXI сторіччі навряд чи могла б хоч трохи бути подібною до Брідж, однак паралелей між двома історіями (а особливо між двома екранізаціями) чимало...

Читаймо!
Дивімося!
Насолоджуймося!!!

 


Коментарі