ДАЛІ БУДЕ

Книзі року ВВС вже 16 років.  Це літературний конкурс, який наприкінці року проводить редакція ВВС News Україна. Впродовж цих років до редакції надійшли тисячі книжок, які на конкурс надсилають видавництва...
Книжки спочатку читає і обирає редакція. Журналісти відповідають за перший етап відбору, формують так званий "Довгий список". З усіх надісланих книжок обирають близько 30 найменувань.
Далі за справу береться журі, яке з "Довгого списку" обирає фіналістів конкурсу - це п'ять книжок, так звані "Короткі списки" премії.
Переможців конкурсу і найкращі книжки обирає теж журі. 
До 2012 року у конкурсі перемагала лише одна книжка, вона і отримувала титул "Книга року ВВС". Але хороших книжок було стільки, що згодом в редакції вирішили додати ще одну категорію - "Дитяча книга року BBC". Цю премію вручають у співпраці з Культурною програмою ЄБРР.
Згодом додалася ще одна номінація - "Книга року BBC — Есеїстика".
Цьогорічна церемонія оголошення переможців вперше за 16 років проходила онлайн через світову пандемію коронавірусу. Обійшлося без гучної велелюдної вечірки, як торік у Мистецькому Арсеналі, але, попри камерність, церемонія вийшла душевною та невимушеною...
Основних номінантів у кожній категорії перед оголошенням переможця представляли члени журі. Свої невеличкі промови виголошували також автори, твори яких увійшли до коротких списків Книги року-2020. 
Тож глядачі церемонії мали нагоду отримати додаткове естетичне задоволення від споглядання інтер'єрів учасників дійства.
Наприклад, позаздрити бібліотечним зібранням за спинами члена журі та телеведучого Вадима Карп'яка та видавця Івана Малковича, а також помилуватися ялинками блогера Віталія Чепиноги та номінанта на Дитячу Книгу року Мирослава Лаюка. Мініатюрна ялинка останнього повсякчас драматично падала просто в кадрі, чим неабияк повеселила і глядачів церемонії, і номінантів.
Особисто взяти участь у церемонії, на жаль, не змогли переможці у номінаціях Дитяча Книга року та Есеїстика - їх представляли видавці. 
У номінації Книга року ВВС, в якій приз отримує доросла художня література, боротьба розгорнулась неабияка... А переможець ледве стримував емоції і щиро зізнався, що йому бракує слів для промови: 
"Це було волнітєльно. Більше слів у мене немає. Я не готовився вигравать, чесне слово...  далі буде і далі буде класно!"

Церемонія нагородження транслювалася 11 грудня на сторінці BBC News Україна у Facebook та на каналі YouTube. Всі охочі, що не втрапили на це дійство, мають змогу переглянути його на офіційному каналі BBC News Україна.







Коментарі