6 ГРУДНЯ. 1919-2020

Коли говоримо про 6 грудня, то пам’ятаймо не лише про створення новітньої армії у 1991 році та День Збройних Сил України, а й про 6 грудня 1919 року – початок однієї зі славетних сторінок української армії… 
Після важких поразок у 1919 році в зіткненнях з російськими більшовиками і білогвардійцями, викошена епідемією тифу, Армія УНР разом із Головним Отаманом Симоном Петлюрою відійшла на захід, де у Новоград-Волинському повіті опинилася у "трикутнику смерті": між більшовиками з північного сходу, поляками з північного заходу і білогвардійцями з півдня.
Після довгих дискусій і суперечок було прийнято одноголосне рішення ліквідувати фронт, а боєздатні частини відправити у рейд по тилах противника з метою збереження дієздатного кістяка армії та організувати взаємодію з повстанськими загонами для спільної боротьби з окупантами.
6 грудня 1919 року козаки і старшини реорганізованої Дієвої армії УНР, які залишилися у строю і не бажали переходити на чиюсь зі сторін, під командою Михайла Омеляновича-Павленка вирушили в рейд по тилах противника, який згодом назвали Першим зимовим походом. Перший, бо у 1921 році був ще й Другий похід під загальним командуванням Юрка Тютюнника, а зимовий – бо почався він з початком зими і протривав усю зиму, закінчившись 6 травня.
Наявність армії, яка продовжує боротьбу дала підстави Симону Петлюрі говорити з начальником Польської держави і її війська Юзефом Пілсудським про спільний фронт проти більшовиків.
Внутрішня ситуація в Україні була вкрай важкою, населення не бачило влади, не чуло про діяльність уряду, але поява армії в глибокому тилу ворога вселяла надії на звільнення рідної землі... 

Волею випадку чи збігом обставин саме у дату початку Першого зимового походу в 1991 році парламент вже незалежної України прийняв закони "Про оборону України" і "Про Збройні Сили України". У цей же день було затверджено текст військової присяги, а також денонсовано союзний договір від 30 грудня 1922 року, чим, фактично, було завершено героїчний чин вояків Армії УНР 70-річної давнини – визволення від більшовицької окупації України. За два роки в офіційному календарі українських свят з’явився і День Збройних сил.

Коментарі