КОЖЕН ПОТРЕБУЄ ТЕПЛА І СВІТЛА

Вона була чудовою художницею, а ще писала серйозні дорослі книги, але для всього світу Туве Янссон – це та, хто придумала мумі-тролів.
Тролі не були вигадкою безпосередньо Туве. Це істоти зі скандинавського фольклору,  яким вона надихалася та не приховувала цього, просто письменниця вдихнула в них нове життя, сповнене особливого тепла  та світла. За це світло, яке відчуваєш з перших сторінок книги, історії про мумі-тролів люблять і малі, і старі. 
Усього про чарівних істот є вісім повістей, одна збірка оповідань та чотири книжки в картинках. Ілюстрації, звісно ж, Туве створювала сама.
Світ мумі-тролів – це такий собі маленький затишний острівець посеред буремного океану життя. Там завжди підтримують близьких та ніколи не полишають тих, кого люблять, а люблять там, здається, всіх. А ще в цьому світі майже немає лиходіїв: навіть Мара, яка лякає усіх, виявляється істотою, яка всього-навсього шукає тепла.
За словами шведської письменниці Марґарет Стрьомстедт, Туве Янссон якось у розмові з нею зізналася, що не знає жодної дитини, майже ніколи в житті з дітьми не зустрічалася, та й не мала до них особливого інтересу, а   писала для себе та своїх дорослих друзів. Уявляєте: без жодної думки про дітей, і без жодної краплі сентиментальності…
Депресія та криза середнього віку, маніакальна прив’язаність до купи непотрібних речей, ревнощі,  життя у постійному очікуванні чогось поганого, всеохопна самотність та пошуки свого місця у світі. Усе це та багато чого подібного зчитується з історій про мумі-тролів з віком: діти, на щастя, з такими проблемами ще не стикалися, тому для них ці повісті зовсім про інше. Дорослі ж на сторінках книги знаходять відображення свого життя і розраду, яку в реальності, на жаль, знайти значно складніше.
Опис подій в усіх історіях Туве Янссон подавала в теперішньому часі, а не в минулому, як це є у більшості казок, чи майбутньому. Тому читач, наче перебуває в тому ж світі, що й казкові герої, відчуває себе його частиною.
Після того як із завмиранням серця читаєш про порятунок крихітних істот від величезної розпеченої комети, яка невблаганно наближається до землі, розумієш – все насправді можливо. Усе можна вирішити, а щастя значно ближче, ніж може здаватися. І "у більшості випадків кінець – це початок"!
P.S. Серед персонажів країни мумі-тролів можливо навіть віднайти когось подібного до себе чи віднайти себе, подібного до, наприклад… 

Коментарі