ОПОВІДАЧ ЛЕГЕНД


«Однією з найпривабливіших і найзворушливіших легенд українського безчасся 70-80-х років та центром мистецького життя був свого часу у Львові Грицько Чубай, який за недовгий свій вік спромігся не тільки створити цікавий літературний доробок і стати помітним в історії української поезії 20-го століття, але й лишити за собою чіткий слід світлої людини та особистості, промінь від якої, як від згаслої зірки, ще довго йтиме крізь час і простір до людського загалу» (Микола Вінграновський).
Це особлива книжка… 
Давайте зупинимося і візьмемо до рук “П’ятикнижжя” Грицька Чубая, яке наснажить нас силою і, можливо, підштовхне до відповідей на найважливіші питання. Здається, ніби це видання упорядкував та оформив сам автор. Основу його становлять п’ять книжок-поем: “Вертеп”, “Відшукування причетного”, “Світло і сповідь”, “Постать Голосу” та “Плач Єремії”. У книзі використано багато фрагментів машинописів Чубая. Рукою він писав не багато, і це, мабуть, пов’язане не тільки з жахливим почерком автора… Крім того, до збірки увійшли Чубаєві фотографії, факсиміле автографів, екслібрис та листи.
Це перше видання, де на обкладинці він вказаний саме як Грицько – так, як його називали друзі, і так, як він сам волів себе називати. У попередніх виданнях він зазначений як Григорій Чубай.
Книжка складена у Львові десь в 70-ті роки ХХ століття – час, про котрий важко сказати щось певне, час, котрого, мабуть, і не було в якомусь із сенсів, а вийшла друком  у Видавництві Старого Лева 2013 року. 2014 року з`явився і документальний фільм Олександра Фразе-Фразенка про поета, який так і зветься «Чубай».
 Це непересічна постать в українській культурі та ще одне сумне ім'я серед геніїв, які пішли на світанку свого життя та творчого розквіту. Пропонуємо вам сім, лише сім віршів із його творчого доробку… 
Читайте, вчитуйтесь. Думайте, вдумуйтесь.
Шукайте…



Коментарі