КНИГИ НА КАРАНТИНІ


...і дивиться пташка крізь вікно в акваріум хати
і думає про нас як про риб
(...)

Колись настане день… і всі ми повернемося до звичайного життя. 
Я ловлю себе на думці: як це воно буде повернутися до бібліотеки (музею, театру... колеги зі сфери культури й освіти, напевно, доповнять цей перелік), а повернемося ми обов'язково, просто треба все це пережити, переосмислити, перечекати. Так от, як це буде повернутися на роботу не після відпустки, наприклад, коли ми поверталися у рідні стіни, що були сповнені життя, бо ж насправді життя, незалежно від нашої окремої присутності чи відсутності, у подібних місцях не спинялося ніколи. Життя у бібліотеках інколи притихшувало свій хід, інколи набирало швидких обертів, але колообіг книг та читачів не припинявся ніколи…
Коли ми повернемося, мабуть ми вже будемо іншими. А от книги залишаться книгами -  самими собою. Іншими їх робимо ми з вами, коли перегортаємо першу сторінку і поринаємо у читання...  
Як гадаєте, на що зараз, саме зараз, схожі бібліотеки? Можливо на кімнату, в якій спинився час... Пригадуєте «Сто років самотності» Габріеля Гарсія Маркеса?
Що ж нам залишаєтья робити зараз? Тим, хто не уявляє свого життя без книг. Можна ще раз перечитати книги з домашньої бібліотеки: улюблені чи ті, які відкладали на потім. А книга, котру читаєш за нових обставин, - це нова книга.
Можна поповнити свою домашню бібліотеку новими книгами, на які не було чи то часу чи грошей, їх і зараз бракує, проте саме зараз Інтернет-книгарні пропонують придбати книги зі знижками до 70 відсотків. Можна придбати книги у подарунок рідним чи знайомим, якщо це їх потішить. Книга – найкращий подарунок! Це насправді так, без сарказму та іронії, бо в останні роки вітчизняне книговидавництво перевершило всі найкраці сподівання. 
А можна звернутися до мережі Інтернет та електронних бібліотек. Хоча справжні книгогурмани ніколи не PROміняють друковану книжку на електронну, але саме зараз це найбезпечніше читання. До того ж у всесвітній мережі можна знайти книги, які у друкованому варіанті  чи то не існують взагалі чи вийшли таким жалюгідним тиражем, що… На жаль, новинки друкованого слова в мережі Інтернет ми не знайдемо - не забуваймо про авторське право.
Як бачимо, кожен із варіантів карантинного читання має свої недоліки та переваги.  
А що ж ми, співробітники бібліотек? Ми спробуємо зорієнтувати вас у карантинному книгочитанні і не тільки.
Читаймо, бо ми того варті!


PS. Не забувайте переглядати інші сторінки нашого БЛОГУ, наприклад, наш ПОЕТИЧНИЙ PROСТІР. 
До речі, чи знаєте ви автора цих рядків:


...і дивиться пташка крізь вікно в акваріум хати
і думає про нас як про риб
?

Коментарі