Напередодні весни...

На календарі сьогодні – 25 лютого 2020 року. За вікном – контрастом до вчорашнього похмуро-заметільного дня - справжня весна! Останній вівторок місяця, а це означає, що у міських книгозбірнях Полтави – санітарний день. Пам’ятаєте: «Встав зранку, вмився, привів у порядок себе - приведи в порядок і свою планету», - писав Антуан де Сент-Екзюпері у «Маленькому принці». Так от, санітарний день – це саме той день, коли ми наводимо генеральний порядок на своїх книжкових планетах. Звісно, робимо це кожного дня, та сьогодні маємо більше часу та ентузіазму!!! 
А що про цей день говорить нам Інтернет?  Всесвітня мережа радить сьогодні не планувати нові справи, бо вони не дадуть бажаного результату та рекомендує обмежити перебування на вулиці, адже це може зашкодити здоров’ю. Що тут можна сказати? Тільки посміхнутись. No comments… 
Далі - інформація, якій можна довіряти. Цього дня, тільки багато років тому, 1573-го року Іван Федоров заснував друкарню у Львові. Не можемо не згадати про цей факт, адже без книговидання та книг, самі розумієте, бібліотеки навіть існувати не зможуть.  Напередодні весни завжди хочеться оновлення: гардеробу, думок, оточення. І книжкових полиць, звісно. Дуже тішить той факт, що сьогодні українська книга, українські переклади світової класики та сучасних бестселерів переживають відродження.
І ще декілька фактів.  
Так, 1707 року народився італійський драматург Карло Ґольдоні (1707-1793), у доробку якого понад 150 комедій, 18 трагедій і трагікомедій, 94 лібрето серйозних і комедійних опер.  Щось пригадаєте?  Можливо, «Хитра вдовичка», «Слуга двом панам»,  «Мольер», «Господиня заїзду», «Самодури», «Буркотун-благодійник»?..
Також цього дня колись святкував свій день народження німецький письменник Карл Май (1842-1912),  автор численних пригодницьких, а також історичних, гостросюжетних та фантастичних  романів, зокрема так званих «вестернів». Більшості з читачів Карл Май відомий за розповідями про індіанця Віннету. 

А ще! Ще цього дня народилася Леся Українка (1871-1913). 

Стояла я і слухала весну,
Весна мені багато говорила,
Співала пісню дзвінку, голосну
То знов таємно-тихо шепотіла.
Вона мені співала про любов,
Про молодощі, радощі, надії,
Вона мені переспівала знов
Те, що давно мені співали мрії.

А про що вам сьогодні дзвінко співала чи таємно-тихо шепотіла весна? 


Коментарі