Літературні Євромандри

Як стають письменниками? А ще: кому і чому завдячують своєю появою на світ відомі літературні персонажі? У цьому пробували розібратись четверокласники  під час тревел години «Книжкові Євромандри», яка пройшла у бібліотеці-філії № 1.  
Норвегія – Англія – Франція: таким був маршрут нашої подорожі цього разу. Здається складно осягнути неосяжне, коли ти обмежений у часі та просторі, та  головне –  бажання! 
Цікаво, чи здогадаєтесь ви про кого ми говорили та які книги читали?.. Ось декілька підказок. 
Історії про веселу рудоволосу бешкетницю вперше з’явилися, коли хвора на запалення легень дев’ятирічна Карін попросила маму розповісти їй про пригоди дівчинки, якій сама придумала ім’я. Ці історії допомогли одужати Карін, а мамі зрозуміти, що її справжнє покликання – писати для дітей…
В усьому світі книжки про його пригоди стали класикою дитячої літератури, а нам він відомий скоріше як кіногерой. Та його могло б і не бути, якби далекого 1956 року напередодні Різдва до крамнички іграшок  випадково не зайшов такий собі містер Бонд, на той час оператор ВВС, та не побачив самотнього плюшевого ведмедика, якого купив у подарунок своїй дружині. А за кілька років з’явилося і перше оповідання, що було лише початком історії…
А от, що стало поштовхом до написання цієї філософської казки так і залишиться таємницею. Натомість ми розкриємо для себе іншу таємницю. «Вона дуже проста: треба вміти бачити серцем. Найголовнішого очима не побачиш». 
Діти із задоволенням слухали цікаву розповідь бібліотекара та читали уривки з книжок. А ще ми гортали сторінки презентації – вийшло щось на кшталт перегляду сімейного фотоальбому, та дивились трейлери до кінофільмів, які були зняті за мотивами книг. Насамкінець хочеться додати: це класно, що наші діти мають змогу дивитись по-справжньому гарні та якісні фільми, проте «фільм», сценаристом, режисером, оператором якого можемо бути ми самі, набагато цікавіший. Читаймо книги, бо ми того варті! 

P. S. Тревел година відбулася в рамках проекту «Другом обери книгу», то ж – далі буде!

Коментарі